Óvodai házirend … minek is?

Őszintén! Kezeket fel! ☺ Hány szülő olvasta el alaposan gyermeke intézményének házirendjét? Egyáltalán mire jó a házirend? Barát, vagy ellenség? Segít, vagy korlátoz? Ezt szeretném körbejárni néhány mondatban. Egy biztos: érdemes legalább átfutni, hogy alaposabb képet kapjunk a választott óvodáról.

Hogyan alkalmazkodjunk szülőként az óvoda házirendjéhez?

Mikor a szülőként óvodát választasz, érdemes az intézmény honlapján bele-bele olvasgatni az alapdokumentumokba, hogy nem tartalmaznak-e olyat, amivel nehezen tudsz azonosulni, mert bizony az kötelező érvényű lesz rátok nézve is onnantól kezdve, hogy az adott köznevelési intézményben megkezdődik a gyermeked jogviszonya.
Ezek az alapdokumentumok (pl. Pedagógiai Program, Házirend) nem ellenségek. Azt szolgálják, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott nevelése érdekében hatékonyan tudjanak az intézményben dolgozók (pl. óvodapedagógusok) együttműködni a családokkal.
A szülőknek is segítség, hisz kereteket adnak a jogokra és kötelességekre nézve mindkét fél számára. Segít eligazodni és beilleszkedni ebbe az új közösségbe, ami jó esetben évekig is tart, és akár szoros barátságok kialakulását is eredményezheti mind a gyermekek, mind a szülők részéről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Terítésről, étkezésről szóló mondókák

Versek a hóvirágról

Emily Perl Kingsley: Üdvözöljük Hollandiában