Ünnepi illatósítók
Ahogy közelednek az ünnepek, a lakás
díszítgetése mellett az illatoknak is egyre fontosabb szerep jut. A
drogériákban kapható szagűzők nagyon népszerűek, de minek költenénk
ilyesmire, ha magunk is könnyen készíthetünk - ráadásul természetes -
illatosítókat.
A ráhangolódásnak is része, hogy az ilyenkor jellegzetes illatokkal
vesszük körbe magunkat: narancshéjat dobunk a fűtőtestre, almakarikákat
szárítunk, szegfűszeggel tűzdelünk tele narancsot, mandarint. A
természetes illatosítókhoz télidőben is szinte minden kéznél van. Nincs
más dolgunk, mint az orrunknak és lelkünknek kedves illatú gyümölcsöket,
fűszereket társítani, üvegben, tálban szépen elrendezni, vízzel
leönteni, majd párologtatni.Mindenki kísérletezhet kedvére, ráadásul az illatosítókat előre is elkészíthetjük, és ha még nem melegítettük fel, a hűtőben akár 2 hétig is elállnak. Az üvegeket le is lehet fagyasztani, ha az anyag bírja, és szükség esetén csak előkapjuk, felmelegítjük és élvezzük az illatokat.
A fűszernövényekkel is bátran
kísérletezhetünk, bár a fásodó szárúak bírják jobban, és nekik erősebb
az illatuk is (rozmaring, zsálya, kakukkfű, levendula...). Ha nincs
kéznél, akkor az őrölt változat is megteszi, igaz, az esztétikai élmény
így szenved némi csorbát.
A párologtatásra több lehetőségünk is van:
ha nagyobb légtér illatosítása a cél, legjobb, ha nagy edényben a
tűzhelyre tesszük a hozzávalókat, és hagyjuk, hadd párologjon az aromás
víz. Ennek egyetlen hátránya, ha az eltávozott vizet elfelejtjük
pótolni, mert az égett narancs vagy citrom szaga már nem annyira dobja
fel a hangulatot.
Kisebb üvegeket rakhatunk a fűtőtestre vagy
más melegítő alkalmatosságra, ill. tölthetjük az alapanyagokat
mécsessel működő párologtatóba.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése