Mézes puszedli
Hozzávalók:
Ezek a puszedlik most tölteléket is kaptak, amihez 15 dkg
diót, 10 dkg cukrot, 5 dkg aszalt, apróra vágott sárgabarackot és 2 ek.
sárgabaracklekvárt, egy-két ek. barackpálinkát jól elkevertem. A golyók
közepébe mélyedést készítettem, ide töltöttem a diós masszát, majd jól
körbezártam.
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 15 dkg porcukor
- 3 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 4 ek. tejföl
- 25 dkg méz
- 5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)
- 60 dkg liszt
- 2 tk. szódabikarbóna
Máz:
- 3 tojás fehérje
- 25 dkg cukor
A mézet és a zsírt (vajat) összeolvasztom. Egy tálban alaposan
elkeverem a tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot, a mézesfűszert
és a tejfölt. Ezután hozzáadom a mézet. A lisztet alaposan elkeverem a
szódabikarbónával, majd ráöntöm a folyékony hozzávalókat és egy
fakanállal jól elkeverem. A tálat egy fóliával lefedem és másnapig
hűtőbe teszem.
Vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszek ki a masszából, golyót
formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket, egymástól
kellő távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc
alatt készre sütöm.
Míg sülnek a tojásfehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verem. A kisült puszedliket még forrón a mázba mártom.
Vagy, a kihűlt puszedliket olvasztott csokoládéba mártom. Tetejére
apró díszítőcukrot szórok, vagy a mézeskalács írókájával, vagy
olvasztott fehér csokoládéval díszítem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése