Vöröshagymás receptek

Próbáld ki ezeket a finom, nagyon gyorsan elkészíthető vöröshagymás ételeket! Egy levest, egy köretet és egy főételt is bemutatunk Neked. Nem kell félned a hagymaszagtól sem, hiszen a vöröshagyma sütve és főzve elveszíti az erejét, s inkább édeskés, mint csípős. Igaz, a vitamintartalmának nagy része így elvész, de a rosttartalmára még így is számíthatsz, s ha valami zöldséges ételre vágysz, de más nincs otthon, hagymából mindig varázsolhatsz valami finomat.

1. Francia hagymaleves

Ez a leves sokkal egyszerűbb, mint gondolnád és sokkal finomabb is. A lényeg, hogy legyen maradék húsleves alapleved.
  • 5 dkg vaj
  • 4 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ¾ l húsalaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • só, fehérbors, kakukkfű és szerecsendió ízlés szerint
  • 1-2 babérlevél
Vágjuk karikákra a megtisztított vöröshagymát. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, s adjuk hozzá a hagymát. Sózzuk meg, majd pároljuk üvegesre. Vegyük le róla a fedőt, és pirítsuk tovább a hagymát kis lángon. Ha már aranybarnára sült, rányomhatjuk a fokhagymát és ízesíthetjük a borssal s a szerecsendióval. Adjuk hozzá a lisztet, s keverjük csomómentesre, majd öntsük fel a fehérborral és a húsalaplével. A folyadékokat fokozatosan adagoljuk, hogy a liszt csomómentes maradjon. Dobjuk bele a babérlevelet is, s főzzük kb. 30 percet. A végén egy kevés kakukkfűvel fűszerezzük, s kis lángon főzzük tovább.

Közben készíthetünk hozzá egy egyszerű sajtos melegszendvicset. Vajazzunk meg kenyérszeleteket vagy bagettet, reszeljünk rá sajtot, és a sütőben pirítsuk aranybarnára. Melegen tálaljuk!

Töltött hagyma - köretnek

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szelet bacon
  • 2-3 zsemle vagy kenyérszelet
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors
Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk le a végeit, majd főzzük puhára sós vízben. (Kb. 2-3 perc, nem kell, hogy teljesen puha legyen.) Vegyük ki a vízből, majd helyezzük papírtörlőre, hogy lecsepeghessen. Vegyük ki a hagymák belsejét, úgy hogy 2-3 réteg maradjon kívül. Helyezzük el az így elkészült lyukas vöröshagymákat egy olajjal kikent tepsibe.
Vágjuk kis darabokra, majd pirítsuk meg a bacon szeleteket egy serpenyőben. Pirítsuk meg a zsemlét, majd helyezzük turmixgépbe. Egy kevés morzsát tegyünk félre a szóráshoz, a maradékhoz pedig adjuk hozzá a hagymák belsejét. Turmixoljuk össze ezeket is. Keverjük bele a bacont és a parmezán felét, ízesítsük sóval és borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel a tölteléket, majd óvatosan töltsük a hagymákba.
A tetejét megszórjuk a félretett morzsával és a maradék parmezánnal, 200 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Ha szeretnél az étkezéseddel is segíteni az immunrendszerednek, hogy felkészüljön a nyálkás, hűvös és kiszámíthatatlan időjárásra, akkor a vöröshagyma nagyon jó választás. Ráadásul akkor is elérhető, amikor a legtöbb friss zöldség már nem, vagy csak kevésbé ízletes, import formában kerülhet az asztalunkra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Terítésről, étkezésről szóló mondókák

Versek a hóvirágról

Emily Perl Kingsley: Üdvözöljük Hollandiában