Szerencsét hozó ételek
Az, hogy mit eszünk és iszunk az év
utolsó illetve első napján az egész évet meghatározhatja.
Szilveszterkor leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a
babona szerint betúrja a szerencsét a házba. Ezzel szemben sokan azért
nem esznek baromfit, mert az hátrakaparja a szerencsét. Vigyázni kell a
hallal is: folyó menti vidéken szerencsésnek tartják ugyan (ahány
pikkely, annyi pénz), de máshol úgy gondolják, a hallal elúszik az ember
szerencséje.
Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.
Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is: többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.
Az, hogy mit eszünk és iszunk az év utolsó illetve első napján az egész évet meghatározhatja. Szilveszterkor leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a babona szerint betúrja a szerencsét a házba. Ezzel szemben sokan azért nem esznek baromfit, mert az hátrakaparja a szerencsét. Vigyázni kell a hallal is: folyó menti vidéken szerencsésnek tartják ugyan (ahány pikkely, annyi pénz), de máshol úgy gondolják, a hallal elúszik az ember szerencséje.
Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.
Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is: többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.
Ne feledkezzünk meg az italok királyáról, a pezsgőről sem! A pezsgőzés elterjedésében nagy szerepet játszott Madame Pompadour, aki - ha hihetünk a legendáknak - az első pezsgőspoharat saját melleiről mintáztatta udvari mestereivel. Azóta sokat változott a pezsgőspohár alakja, jelentősen megnyúlt, hogy hosszúkás formájában a felfelé úszó parányi buborékokban kedvünkre gyönyörködhessünk. A pohár szája általában kissé befelé hajlik - így a pezsgő illata a pohárban koncentrálódik.
Főként szilveszteri rendezvényekre jellemző, hogy a poharakat piramis alakban rakják egymás tetejére és a legfelső pohárba kezdik el tölteni az italt, mígnem a finom ital szintről szintre az összes poharat megtölti. Ez a napjainkra igen elterjedt szokás Napóleon korára vezethető vissza, amikor a híres hadvezér egyiptomi útjáról való hazatérését pezsgőpiramissal ünnepelték.
Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.
Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is: többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.
Az, hogy mit eszünk és iszunk az év utolsó illetve első napján az egész évet meghatározhatja. Szilveszterkor leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a babona szerint betúrja a szerencsét a házba. Ezzel szemben sokan azért nem esznek baromfit, mert az hátrakaparja a szerencsét. Vigyázni kell a hallal is: folyó menti vidéken szerencsésnek tartják ugyan (ahány pikkely, annyi pénz), de máshol úgy gondolják, a hallal elúszik az ember szerencséje.
Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.
Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is: többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.
Ne feledkezzünk meg az italok királyáról, a pezsgőről sem! A pezsgőzés elterjedésében nagy szerepet játszott Madame Pompadour, aki - ha hihetünk a legendáknak - az első pezsgőspoharat saját melleiről mintáztatta udvari mestereivel. Azóta sokat változott a pezsgőspohár alakja, jelentősen megnyúlt, hogy hosszúkás formájában a felfelé úszó parányi buborékokban kedvünkre gyönyörködhessünk. A pohár szája általában kissé befelé hajlik - így a pezsgő illata a pohárban koncentrálódik.
Főként szilveszteri rendezvényekre jellemző, hogy a poharakat piramis alakban rakják egymás tetejére és a legfelső pohárba kezdik el tölteni az italt, mígnem a finom ital szintről szintre az összes poharat megtölti. Ez a napjainkra igen elterjedt szokás Napóleon korára vezethető vissza, amikor a híres hadvezér egyiptomi útjáról való hazatérését pezsgőpiramissal ünnepelték.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése